De meeste mensen beseffen niet hoe populair dieselauto’s zijn in andere delen van de wereld. In Europa rijdt 50% van alle nieuwe auto’s die elk jaar worden verkocht op diesel. Ondertussen is dat cijfer hier in de Verenigde Staten maar een kleine 3%. Er zijn tal van redenen waarom diesel in de VS nog niet aanslaat, maar er begint zich een verschuiving af te tekenen. Ja, die Europeanen zijn iets op het spoor! In dit artikel ontdek je 8 redenen waarom je voor diesel moet kiezen als je in 2021 een auto gaat kopen. Ons team kan u eenvoudig een opkoper bedrijfswagens expert aanbevelen.
Ongelooflijke brandstofbesparing als je voor diesel kiest
Degenen onder u die twintig of dertig jaar geleden reden, herinneren zich misschien nog dat diesel vroeger minder kostte dan benzine. Tegenwoordig kost diesel meer dan gewone benzine en ligt het meestal meer op gelijke hoogte met premium benzineprijzen. Maar begrijp dit eens: Uw brandstofverbruik in een diesel is gemiddeld maar liefst 33% hoger dan zijn benzine tegenhanger. Het verschil kan variëren nogal wat afhankelijk van het merk en model van de auto, dus zorg ervoor om te kijken naar cijfers voor de specifieke voertuigen die u interesseren. Waarom is een dieselmotor zo veel zuiniger dan een benzinemotor? Zonder al te gedetailleerd te worden, heeft het vooral te maken met verschillen tussen de twee brandstoffen:
Diesel heeft een veel lager verdampingspunt dan benzine. Gewoon gas verdampt bij kamertemperatuur.
Diesel is brandbaar, terwijl gas een ontvlambare vloeistof is. Gas heeft alleen een vonk nodig om als brandstof te werken, terwijl diesel zowel compressie als warmte nodig heeft om te functioneren.
Het vermogen dat door de verbranding van diesel wordt gegenereerd is veel groter dan dat van benzine omdat diesel dichter is – dit maakt diesel veel efficiënter dan benzine.
Dit gezegd zijnde, komt het brandstofverbruik van diesel het best tot zijn recht op de snelweg in plaats van bij korte ritten door de stad. De meeste hybrides daarentegen zijn precies het tegenovergestelde, ze gebruiken de energie die wordt gegenereerd door het remmen in de stad om de batterij te sparen. Dit is de reden waarom diesel brandstofbesparing op de snelweg zelfs veel hybrides kan verslaan.
Betere restwaarde wanneer u kiest voor diesel
Als u ooit hebt gekeken naar de prijskaartjes van dieselauto’s, dan weet u ook dat ze hoger zijn dan gasauto’s, vaak met minstens een paar duizend dollar. Het lijkt erop dat je lang met de auto moet rijden om dat goed te maken door het brandstofverbruik, toch? Maar dat is de verkeerde manier om erover na te denken. De meeste mensen blijven niet tot het bittere einde van hun levensduur bij hun auto, en het goede nieuws is dat dieselauto’s hun restwaarde veel beter behouden dan hun benzinebroers en -zussen. Dieselauto’s worden minder afgeschreven, wat ze bijzonder aantrekkelijk maakt als leasemogelijkheid.
Lagere algemene kosten wanneer u voor diesel kiest
Ook al is een dieselauto via Auto opkoper duurder dan gewone benzine en ook al is diesel duurder dan gewone benzine, het betere brandstofverbruik en de betere restwaarde bij verkoop zorgen voor een echt winnende combinatie. Dieselvoertuigen bieden een aanzienlijk lagere total cost of ownership over vijf jaar en 75.000 mijl rijden. Totale kosten van eigendom houdt rekening met afschrijving, brandstof, reparaties, kosten en belastingen, onderhoud en verzekering. Uit een studie van het University of Michigan Transportation Research Institute uit 2015 “bleek dat dieselvoertuigen, gebaseerd op brandstofkosten, doorverkoopwaarde en bedrijfskosten, eigenaars maar liefst $2.000 tot $6.000 aan totale eigendomskosten (TCO) besparen gedurende een periode van drie tot vijf jaar, in vergelijking met vergelijkbare benzinevoertuigen (bron).
Dieselvoertuigen zijn nu veel beter dan vroeger
Denk eens aan hoe dieselauto’s er vroeger uitzagen in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Ze werden beschouwd als vieze, zwarte, rook uitstotende monsters waar niemand bij in de buurt wilde zijn, laat staan in rijden. Maar er zijn enorme verbeteringen aan diesel voertuigen in de afgelopen decennia zodanig dat je niet veel verschillen tussen een diesel en gas versie van dezelfde auto, behalve een beter brandstofverbruik en meer koppel met de diesel (meer over dat later) zou merken. Als u al lang niet meer naar dieselvoertuigen hebt gekeken, zult u zeer aangenaam verrast zijn door wat er tegenwoordig beschikbaar is. Kortom, ze zijn niet langer de luide, stinkende, trage diesels van weleer.
Dieselmotoren gaan veel langer mee dan gasmotoren
U kunt over het algemeen verwachten een benzinemotor te draaien voor 200.000 mijl over zijn leven gemiddeld, maar een diesel kan over het algemeen worden verwacht om te draaien voor 350.000 mijl over zijn leven, die ook weer varieert sterk per merk en model. Waarom zo’n groot verschil tussen de twee motoren? Een dieselmotor werkt met directe brandstofinspuiting, wat betekent dat de brandstof rechtstreeks in de cilinders gaat, en die cilinders zijn speciaal ontworpen om veel druk en warmte te weerstaan